Potravinová alergia – pandémia, o ktorej sa mlčí

Autor: Martin Kolár

Potravinové alergie sa stali novodobým zdravotným fenoménom moderného sveta. Pri výskume tohto prudko pribúdajúceho ochorenia vychádzajú najavo zaujímavé súvislosti. Už legendárny liečiteľ František Ferda dôrazne varoval pred konzumáciou chemicky upravenej stravy a potravinami napadnutými plesňami a ďalšími toxickými látkami. Následky sa skutočne prejavili, objavili sa však aj alergické reakcie na potraviny, ktoré by nemali byť závadné – ryby, obilniny, koreňovú zeleninu, domáce ovocie …

Príznaky potravinovej alergie

Zdrojom alergie môže byť prakticky čokoľvek. Mnohé z prejavov potravinových alergií pritom postihnutí vôbec nepripisujú tejto neprirodzenej imunitnej reakcii. Bezprostredne po konzumácii alergizujúcej potraviny sa objavujú najčastejšie tieto reakcie:

  • svrbenie na perách, opuchy jazyka alebo pier, vodnatý výtok z nosa, časté kýchanie, návaly tepla, zimnica, tlak v hlave, závrate
  • rozšírenie či zúženie zorníc, poruchy videnia
  • náhla zmena farby v tvári
  • tlak v žalúdku, nafukovanie, kŕče brucha, hnačka, veľký smäd
  • dýchacie problémy, kašeľ, srdečná tieseň, búšenie srdca, silné potenie, studené končatiny
  • migrenózne bolesti hlavy, únava

 

S odstupom jedného až troch dní po požití alergénu sa dostavujú ďalšie typy reakcií:

  • svrbenie kože, vyrážky, pálenie a sčervenanie očí, opuchnuté viečka, opuchnuté končatiny
  • bolesti svalov, chrbta, ramien a kĺbov
  • vnútorný nekľud, trasenie končatín, necitlivosť v končatinách
  • psychické vyčerpanie, neschopnosť sa sústrediť, agresivita a neprimerané rozčúlenie, pocit strachu, odpor k spoločnosti

 

Prejavy potravinovej alergie by sa nemali podceňovať, pretože hrozí vznik závažného autoimunitného ochorenia, prípadne náhly anafylaktický šok, ktorý môže bez rýchlej lekárskej pomoci skončiť aj úmrtím (udusenie, obehové zlyhanie). Pri podozrení na niektorú potravinovú alergiu je vhodné previesť krvné imunologické vyšetrenie, ktoré predpíše a vyhodnotí alergológ alebo imunológ.  Pri pozitívnych výsledkoch lekár obvykle odporučí sa vyhnúť vytestovaným potravinám a predpíše antihistaminiká na zmiernenie alergickej reakcie. Tieto opatrenia však majú iba obmedzený efekt a neodstraňujú príčinu precitlivenosti.

Skrížená alergia

Pozrime sa na niektoré prekvapivé súvislosti vo vzťahu k potravinovým alergiám. Najmä pri vrodenej atópii (dermorespiračný syndróm, atopický ekzém) a alergických predispozícií sprostredkovaných imunoglobulínom E (IgE) sa skôr či neskôr môže objaviť tzv. skríženie inhalačných alergénov – peľov a roztočov s určitými potravinami. Pri potvrdenej alergii na roztoče sa tak môže postupne vytvoriť precitlivenosť na morské ryby a plody mora. Vysvetlenie je také, že tieto živočíchy sú stvorené z rovnakých aminokyselín ako roztoče, jedná sa o rovnakú vývojovú líniu (roztoč ako mikroskopický kôrovec). Určitým paradoxom je tak situácia, kedy človek s alergiou na roztoče odíde za ozdravením k moru, kde sa roztoče prakticky nevyskytujú, ale zato sa môže objaviť búrlivá reakcia v podobe potravinovej alergie na morské ryby a plody, ktoré sa tu často konzumujú.   

Podobne tak alergia na peľ tráv sa môže skrížiť s potravinovou alergiou na obilniny, ktoré boli pôvodne vyšľachtené práve z tráv. Pri alergiách na trávy je preto na mieste zvýšená opatrnosť pred všetkými obilninami: pšenicou, jačmeňom, žitom, ovsom, kukuricou a ryžou. Túto formu alergie však nezamieňajte s celiakiou – neznášanlivosťou lepku. Celiakici nedokážu stráviť len obilný glutén, kukurica a ryža im nevadí. Pri dodržaní bezlepkovej stravy tak celiakici zvyčajne žiadne ďalšie problémy nemajú.

Alergie na jarný peľ (breza, jelša, hrab, lieska) sa kríži najčastejšie s potravinovou alergiou na koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen) a jadrové ovocie (jablká, hrušky), kôstkoviny (marhule, broskyne, čerešne, slivky, mandle), bobuľoviny (jahody, ostružiny, maliny) a stromové orechy. Alergie na jesenný peľ (palina, ambrózia) sa krížia s potravinovou alergiou na dyňovité rastliny (uhorka, tekvica, melón), koreňovú zeleninu a korenie. Alergia na latex sa kríži s alergiou na banán, melón, mango, avokádo a kiwi. Tento výpočet je len orientačný, podrobný zoznam skrížených potravinových alergénov je potrebné konzultovať s odborníkmi.

Najčastejšie potravinové alergény

Ďalšie potenciálne potravinové alergény sa dajú odvodiť z druhovo podobných potravín. Pokiaľ vieme napr. o alergii na zemiaky, pravdepodobná je tiež potravinová alergia na ostatné ľuľkovité plodiny – paradajky, papriku, baklažán, čierne korenie, chilli, tabak. Pri potvrdenej alergii na kokos je vhodné vyhnúť sa tiež ďatlám, pri alergii na karfiol  brokolici, kelu, kapuste, kalerábu, repe, redkvičke, horčici, chrenu, atď. Pri klasických alergiách vyvolaných histamínom (atópia, vrodená dedičná dispozícia) hrozí najväčšie riziko alergickej reakcie pri požití morských rýb, plesnivých syrov, údenín, kyslej kapusty, špenátu, paradajok, kukurice, feferóniek, ananásu, avokáda, banánov, grepov, fíg, hroznového vína, vlašských orechov, alkoholických nápojov (predovšetkým červené víno, pivo a sekt) a sójovej omáčky.  

Možnosti prírodnej liečby

Pokiaľ chceme byť úspešní pri liečbe potravinových alergií, je treba zasiahnuť samotnú príčinu imunitnej poruchy. Vďaka moderným výskumom dnes už vieme, že najdôležitejšia chemikália spôsobujúca alergickú reakciu je histamín, ktorý uvoľňuje tzv. žírne bunky (typ bielych krviniek). K alergickej reakcii dochádza v tej časti tela, kde útočiaci antigén uvoľní najväčšie množstvo chemikálií.

Väčšina alergií spôsobených alergénmi z vonkajšieho prostredia ovplyvňuje respiračný trakt a iné sliznicové membrány hlavy, pretože tu sa histamín uvoľňuje v najväčšom množstve. K alergiám na potraviny dochádza, keď sa alergén dostáva do krvného obehu cez narušený črevný trakt. Zdravá črevná stena by ako prvá mala znemožniť absorpciu proteínov (bielkovín), ktoré môžu alergiu spôsobovať. Rovnako by nás mal chrániť zdravý respiračný trakt. Čím je silnejšia súdržnosť respiračného a črevného traktu a taktiež ostatných slizníc hlavy, tým je nižšia pravdepodobnosť alergických reakcií v týchto miestach.

Pozor na chemikálie!

U alergických jedincov je integrita slizníc narušená agresívnymi chemikáliami z liekov, voľnými radikálmi z cigaretového dymu, znečisteného životného prostredia alebo pri premnožení plesní a kvasiniek. Precitlivenosť na alergény je zrejme spôsobená nevyváženosťou T-lymfocytov, ktorých produkcia je riadená brzlíkom. Nevyváženosť lymfocytov je podľa najnovších vedeckých výskumov spôsobená najmä deficitom určitých nutričných faktorov. Vhodnou výživou a vybranými prírodnými látkami môžeme rovnako priamo ovplyvniť uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek a tým podstatne znížiť riziko alergickej reakcie. Na rozdiel od antihistaminík, ktoré iba potláčajú symptómy alergií a majú radu nežiadúcich účinkov, nemajú prírodné látky žiadne vedľajšie účinky a na náš organizmus pôsobia úplne prirodzene. Za najprospešnejšie látky v boji s alergiami je považovaný:

  • Isoquercitrin – rastlinný flavonoid, ktorý pôsobí ako silný blokátor uvoľňovania histamínu zo žírnych buniek a ďalších chemikálií spôsobujúcich zápaly (vrátane artritídy).
  • Vitamín C – odstraňuje histamín z tela.
  • Vitamín E – potláča zápalové procesy v tele.
  • Zinok – utlmuje aktivitu histamínu a iných chemikálií.
  • Selén – pôsobí protizápalovo.

 

Pri liečbe alergií sa musíme zamerať predovšetkým na obnovu integrity respiračného traktu a ostatných slizníc. Základnou zložkou všetkých slizníc je spojivové tkanivo, k tvoreniu ktorého prispievajú najmä tieto prírodné látky:

  • Vitamín A (beta karotén), C a E.
  • Zinok a kremík.
  • Aminokyseliny z bielkovín.
  • Glukosamín.

 

Uvedené látky zlepšujú funkciu brzlíka a tým zaisťujú správnu aktivitu T-lymfocytov a uvoľňovanie hormónov. Provitamín A – beta karotén chráni brzlík pred poškodením voľnými radikálmi, starnutím a posilňuje spojivové tkanivá a sliznice.

Fructavit a Dúhové elixíry

Aby popísané nutrienty mohli splniť terapeutický efekt, je potrebné dodať ich telu v dostatočných dávkach a prirodzenej podobe. Pri tepelnej úprave potravín a konzervačných postupoch sú tieto cenné látky úplne znehodnocované a bežná strava sa tak stáva bohužiaľ nedostačujúcou. Rovnako sa nemôžeme spoliehať na synteticky vyrobené preparáty, ktoré naše telo nedokáže spracovať a optimálne využiť. Riešenie sa teda ponúka v podobe vyššieho podielu živej stravy (čerstvé ovocie a zelenina, naklíčené semená) a použitiu vhodných potravinových doplnkov.

Pozornosť si zaslúži český prírodný elixír FRUCTAVIT pripravený z plodov čučoriedky obyčajnej, rakytníka rešetliakovitého, ríbezle černej a arónie černej. Dúhový elixír FRUCTAVIT obsahuje vitamíny A, B, C, E, P, PP, organické kyseliny, enzýmy, flavonoidy (isoquercitín, rutín), draslík, jód, beta karotén, cukry a ďalšie dôležité látky. Všetky obsiahnuté látky sú prítomné vo svojej prirodzenej podobe a z tohto dôvodu sú naším organizmom ľahko a veľmi dobre vstrebateľné. Nasadeniu elixíru FRUCTAVIT by však malo predchádzať dôkladné vyčistenie črevného traktu od kvasiniek a plesní pomocou elixíru FUNGILEN a taktiež zbavenie sa toxických látok v tele bylinným elixírom DETOXILEN. Celú ozdravnú kúru pomocou Dúhových elixírov v poradí FUNGILEN – DETOXILEN – FRUCTAVIT je možné podľa potreby kedykoľvek zopakovať.

Nádej v hubách

V čínskej medicíne a v posledných rokoch aj v západnej medicíne sa stále častejšie hovorí o nádejných výsledkoch pri liečbe alergií pomocou tzv. imunostimulačných húb. Experimentálna liečba prináša najväčšie výsledky najmä pri použití sušených plodníc šampiňónu a húževnatca jedlého – Shiitake. Vo vybraných lekárňach a špecializovaných obchodoch je možné zakúpiť taktiež potravinové doplnky v tabletách z ďalších imunostimulačných húb – outkovky pestrej a lesklokorky lesklej. Plodnice šampiňónu a húževnatca sú bežne dostupné v čerstvej aj sušenej podobe vo väčšine supermarketov. Prášok z rozomletých húb je nutné skladovať vo vzduchotesných dózach, užíva sa na špičku noža 3-6x denne a zapíja sa vodou. Zhruba po mesiaci je vhodné zaradiť aspoň 14 dennú pauzu. V prípade, že liečba zaberá, je vhodné dávky postupne znižovať. Na trhu je dostupný Dúhový elixír IMUNEX – extrakt z plodníc šampiňónu záhradného a húževnatca jedlého (shiitake), ktorý okrem enzýmov a betaglukánov obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín v ideálnom pomere, stopové prvky ako železo, meď, horčík, zinok, mangán a ďalšie potrebné prírodné minerály draslík, vápnik, fosfor, vitamíny B, C a D2.

Skryté súvislosti

Otázkou zostáva, či potravinové alergie nemajú ešte nejaký hlbší zmysel, ktorý by sme mali pochopiť. Ak neberieme do úvahy logickú precitlivenosť na umelé prídavné látky (tzv. „éčka“), hormóny a antibiotiká v mlieku a mäse, chemikálie, ktorými sú ošetrované ovocie a zelenina, prípadne sa do potravín dostali z pôdy (herbicídy, pesticídy, dusičnany, ťažké kovy), môže naše telo prostredníctvom potravinovej alergie nesúhlasne reagovať na nevhodné privezené plodiny, napr. sóju, citrusy, ľuľkovité a iné exotické plodiny. Individuálne potravinové alergény môžu byť taktiež reakciou nášho organizmu na určité metabolické špecifiká.

Podľa výživovej teórie jednotlivých metabolických typov, sme každý originál a čo je pre jedného človeka liek, pre druhého môže byť jed. Každý z nás máme inú metabolickú výbavu, ktorú by sme mali rešpektovať. V praxi to znamená vyberať si také potraviny, ktoré nám prinášajú výhradne zdravie a nie problémy. V extrémnom prípade (polyvalentná potravinová alergia) nás „vnútorný hlas“ nášho tela môže chcieť odviesť od rafinovaných a zamorených potravín k bioproduktom alebo dokonca von z veľkomestských aglomerácií do čistejších končín, kde si budeme musieť vypestovať vlastné nezaťažené potraviny.





Odporúčame:

novinka_nefrofit

novinka-diastop

novinka-myofit

banner_facebook_fan

orgonity

forum