Nedávajte šancu rakovine čriev!

Autor: Martin Kolár      

Väčšina lekárov a liečiteľov už dávno predpokladá, že pravidelné konzumovanie červeného mäsa môže byť významným faktorom pri vzniku rakoviny. Táto tragicky podceňovaná súvislosť bola teraz konečne potvrdená vedeckým výskumom. Britskí vedci zistili pri skúmaní dobrovoľníkov prijímajúcich stravu rôzneho zloženia, že červené mäso v hrubom čreve zvyšuje tvorbu látok, ktoré menia štruktúru DNA. Pri následnej mutácii hrozí, že v bunkách výstelky hrubého čreva dôjde k rakovinovému bujneniu. Ide vôbec o prvú jednoznačne vedecky potvrdenú súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom prvého štádia rakoviny.

Milión nových prípadov ročne
Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka je až o tretinu vyššie u osôb, ktoré pravidelne jedia viac než dve porcie červeného alebo spracovaného mäsa denne, v porovnaní s tými, ktorí zjedia menej než jednu porciu týždenne. Práve rakovina konečníka a hrubého čreva je jednou z najčastejších foriem rakoviny vo vyspelých krajinách. Okrem pravidelnej konzumácie červeného mäsa k tomu prispieva strava bohatá na tuky, živočíšne bielkoviny (mliečne výrobky) a rafinované sacharidy (biela múka, sladkosti). Ďalšími rizikovými faktormi vzniku rakoviny čriev je nedostatok pohybu a telesného cvičenia. Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) pribúda každým rokom takmer milión nových prípadov, pričom zhruba pol milióna ľudí tomuto ochoreniu podľahne.   

Zmena životného štýlu je nevyhnutná
Čo sa týka rakoviny konečníka a hrubého čreva, smutné celosvetové prvenstvo vo výskyte tohto zhubného ochorenia už dlho drží Česká republika. Je to bohužiaľ krutá daň za nezmyselnú politiku štátnej podpory mäsového priemyslu – údeniny do každej rodiny! Náprava stavu je pritom pomerne jednoduchá: Do stravy zaradiť viac čerstvej domácej zeleniny a ovocia, celozrnných obilnín – proso, pohánka, špalda. Pokiaľ máte potrebu pokračovať v konzumácii mäsa, uprednostnite ryby a hydinu, pokiaľ možno bez antibiotík a hormónov. Pri poškodení DNA v bunkách hrubého čreva je nevyhnutný prísun dostatočného množstva vlákniny a očista celého zažívajúceho traktu od zahnívajúcich a toxických usadenín. Podľa odborných štúdií až 70 percentám prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva je možné predísť zmenou výživy a životného štýlu. K varovným príznakom možného ochorenia patria predovšetkým sa opakujúce hnačky, zápchy (obstipácia) a krvácanie z konečníka.

Zápcha – tichý zabijak
Vyprázdňovanie stolice by malo prebiehať celkom automaticky najmenej raz denne. Telo sa tak pravidelne zbavuje nestráviteľných častí potravy, odumretých buniek črevnej steny a veľkého množstva črevných baktérií. Behom 12 hodín sa v hrubom čreve vytvorí zhruba pol kilogramu stolice. Pri nedostatočnom prísune vlákniny zo stravy (zelenina, ovocie, celozrnné obilniny) a malom množstve prijatých tekutín (voda tvorí až 70% stolice) dochádza k narušeniu vyprázdňovacieho reflexu a tým aj k spomalenému vyprázdňovaniu. Situáciu naviac ešte často zhoršujú bežne dostupné laxatíva, ktoré v žiadnom prípade príčinu zápchy neriešia, ako by sa niekomu mohlo zdať z nepretržitých reklám. Jadro problému je v prevažnej väčšine prípadov v nesprávnej strave. Na prvom mieste je to bezpochyby nadmiera cukru, bielej múky a svetlého pečiva, mäsa a mliečnych výrobkov, predovšetkým nestráviteľných tavených syrov. Významnú úlohu tu zohráva taktiež nekontrolované nadužívanie chemických liečiv, najmä antibiotík a hormonálnych prípravkov (vrátane antikoncepcie), ktoré narúšajú prirodzené mikrobiálne prostredie našich čriev. Mliečne baktérie (laktobacily) napomáhajúce tráveniu potravy sú vytláčané agresívnymi druhmi kvasiniek (napr. Candida) a plesní.   

Prejavy intoxikácie
Pravidelnou stolicou sa náš organizmus zbavuje taktiež najrôznejších toxických látok (chemikálie z liekov a stravy, ťažké kovy, soli, potenciálne kancerogénne kvasinky a plesne). Pri príliš dlhej stagnácii zvyškov potravy v čreve dochádza k zahnívaniu, kvaseniu a ďalším nežiadúcim procesom, ktoré môžu viesť až k ťažkým zdravotným problémom. Pokiaľ toxíny nemôžu odísť z tela prirodzenou cestou (stolicou, močom, potom), naše telo používa náhradné odpadové cesty, napr. kožu. Ekzémy či akné tak môžu byť jednou z možných foriem nezvládnutej detoxikácie. Nie vždy sa organizmu podarí zbaviť včas všetkých toxických látok a dochádza k otrave – intoxikácii, ktorá sa môže prejaviť nevoľnosťou či bolesťou hlavy (migrénou), v ťažšom prípade možno depresiou. Vzťahom medzi depresívnymi stavmi a zápchou sa zrejme cielene nikto ešte nezaoberal, ale z vlastnej praxe môžem jednoznačne potvrdiť, že tu existuje zreteľná súvislosť, zvlášť pri niekoľkodenných chronických obstipáciách. Toxíny zo zahnívajúcich zvyškov potravy (najmä mäsa) a metabolických produktov premnožených kvasiniek a plesní otravujú v tomto prípade celé telo, vrátane mozgu. Dať si pri depresii tabuľku čokolády je preto úplne samovražedné, pretože obsiahnutý cukor zápchu len zhoršuje a naviac slúži patogénnym organizmom ako základný zdroj potravy.

Čisté črevo – záruka zdravia
Keby preháňadlá fungovali ako liek, logicky by sa znížili počty ľudí umierajúcich na rakovinu hrubého čreva, v skutočnosti je to práve naopak. Cesta k pravidelnej stolici je pritom úplne jednoduchá: dostatok vlákniny v strave, dodržiavanie denného pitného režimu aspoň 2 litre tekutín, obmedzenie rafinovaného cukru, výrobkov z bielej múky, červeného mäsa a mliečnych výrobkov. Samozrejme maximálne vyhnutie sa všetkým neprirodzeným chemikáliám – z liekov, cigaretového dymu atď. Pre rýchlejšiu harmonizáciu činnosti našich čriev a ľahšie odstránenie chronickej zápchy odporúčam všetkým veľmi účinný prírodný bylinný prípravok FUNGILEN. Pri dodržaní doporučenej dávky 3×20 kvapiek denne sa stav radikálne zlepší už po niekoľkých týždňoch. Optimálna doba liečby elixírom FUNGILEN sú približne dva mesiace. K vyčisteniu hrubého čreva môžete použiť taktiež francúzsky zelený íl (užívať najmenej 21 dní, pri zápche na 2 dni prerušiť), aktívne rastlinné uhlie (Carbofit) či sladkovodnú riasu Chlorella. Pri silnom zanesení dechtom a soľami z mäsa a údenín, lepkom z bielej múky a lepivým nestráviteľným kazeínom z kravského mlieka je vhodná návšteva odborného zariadenia prevádzajúceho colonhydroterapiu. Po skončení očistnej kúry je pre rýchlejšiu obnovu vnútorného mikrobiálneho prostredia vhodné nasadenie kvalitného probiotického prípravku, napr. FERZYM.





Odporúčame:

novinka_nefrofit

novinka-diastop

novinka-myofit

banner_facebook_fan

orgonity

forum