Detoxikačná diéta

Autor: Martin Kolár

DIÉTNE OPATRENIA PRI DETOXIKÁCII ORGANIZMU

zoradené podľa závažnosti

Zaťažujúce látky, nevhodné potraviny a najčastejšie alergény Vhodná alternatíva, doporučené potraviny
Alkohol, nikotín a ďalšie drogy, vrátane tzv. ľahkých Suché víno, zásadité pivo (Plzeň, Krušovice)
Biely (rafinovaný) cukor a všetky výrobky obsahujúce biely cukor (zákusky, bonbóny, čokoláda, sušienky, kompóty, ochutené minerálky, džúsy) Hroznový cukor (glukóza),  javorový sirup, jačmenný slad, melasa. Pri fungicídnej a protikvasinkovej diéte všetky cukry veľmi obmedzene!
Kravské mlieko a mliečne výrobky (vrátane jogurtov s cukrom a konzervantmi) Pohánkové, ovsené, iné rastlinné mlieko. Obmedzene sójové a kozie mlieko (je nutné otestovať možnú alergiu), Tofu, cmar, smotana.
Pšenica, pšeničné pečivo a ďalšie výrobky z bielej múky.  Pri precitlivenosti na lepok (glutén) je nutné vynechať tiež jačmeň, raž a ovos. Pohánka, proso, jačmenné krúpy, amarant, quinoa, celozrnná ryža. Obilniny sú častým alergénom, vhodné je imunologické vyšetrenie.
Dochucovadlá – kečup, horčica, majonéza, ocot. Umelé látky, konzervanty a farbivá (tzv. Éčka): glutaman sodný, kyselina benzoová, citrónová… Tahini (sézamová pasta), citrónová šťava, morské riasy
Údeniny, vyprážané jedlá Variť vo vode, na pare, krátka tepelná úprava
Slepačie vajce (predovšetkým bielko) Obmedzene samotné žĺtko, prepeličie vajíčka
Červené mäso (hovädzie, bravčové) Hydinové mäso (morka), ryby (hejk, pstruh, morská šťuka, tuniak), morské plody
Maslo, tuk, živočíšne a rastlinné stužené tuky Za studena lisované oleje (slnečnicový, ľanový, tekvicový, olivový) a tuky.
Káva (aj bez kofeínu), čierny čaj Caro, melta, zelený nefermentovaný čaj
Ostré nestráviteľné korenia ako čierne korenie, chilli Majoránka, tymián, rozmarýn, škorica…
Kamenná soľ (NaCl) Morská soľ
Ľuľkovité plodiny (paradajky, papriky, baklažán, uskladnené zemiaky) – najmä pri alergiách, dne a reume Ostatné druhy zeleniny, zemiaky iba skoré (kvôli plesňam a jedovatému solanínu v klíčkoch)
Obmedziť konzumáciu tropického ovocia

Domáce ovocie, lesné plody

 

Pozn. Pozornosť venujte možným osobným alergénom: korenie, jahody, jablká, cesnak, citrusy, strukoviny (vrátane sóje), orechy. Doporučujem otestovať na prístrojoch EAV, napr. BICOM, PROGNOS, pomocou kineziologického testu alebo navštíviť alergológa či imunológa.

 

Zvlášť pri kvasinkových infekciách (candidóza, aspergilóza) je nutné striktne sa vyhnúť všetkým potravinám, pri ktorých výrobe sa používajú kvasinky – droždie, každému  kysnutému pečivu (s výnimkou kváskového celožitného chleba), pivu, menej kvalitným vínam, plesňovým syrom, octu a zelenine nakladanej do octu, fermentovanej sóji a ryži (Natto, Tempeh, Amasaké, Miso, niektoré sójové omáčky) a taktiež hroznovému vínu a hrozienkam.

 

Jedzte skôr menej, ale častejšie počas dňa. Dodržiavajte pitný režim – najmenej 1,5 litra tekutín na 50 kg váhy. Uprednostňujte nízkosodné vody (Na+ < 100 mg/l) bez chuťových prísad.

 

Vhodné je prihliadnutie k zvláštnostiam vlastnej krvnej skupiny – viac napr. v knižke Marie Černickej – Výživa podľa krvných skupín.

Doporučená literatúra: Iva Chourová – Makrobiotická kuchárka, Johan Richter: Liečenie ovocím a zeleninou, Kristine Nolfi: Liečenie surovou stravou





Odporúčame:

novinka_nefrofit

novinka-diastop

novinka-myofit

banner_facebook_fan

orgonity

forum