Ako na obezitu

Autor: Martin Kolár

Česi sa radia k najobéznejším národom na svete, až osem percent všetkých nákladov nášho zdravotníctva musí byť vynaložené na liečbu nadváhy a jej následkov. Zaradenie obezity medzi ochorenia nie je úplne najpresnejšie, skôr by sme mali hovoriť o akejsi nežiadúcej civilizačnej dani za hospodársky blahobyt. Podstatnejšie sú naznačené priame následky obezity. Nemusí ísť hneď o rozvoj niektorej vážnej či dokonca smrteľnej choroby, nadváha sa spočiatku môže prejaviť len väčšou fyzickou námahou pri chôdzi do kopca, potením, vyšším tlakom… Podceňovať by sme však nemali žiadny z týchto prejavov. Na pozore by mali byť najmä ľudia s telesným hmotnostným indexom nad 25. Svoj Body Mass Index (BMI) vypočítame tak, že váhu vydelíme exponentom výšky v metroch. Príklad: pokiaľ meriame 175 cm a vážime 65 kilogramov, BMI = 65: (1,75 * 1,75) = 21,22. Optimálne rozpätie je medzi 20 – 25 bodmi. Hodnota pod 20 je znakom podváhy a môže predstavovať zdravotné riziká rovnako ako hodnoty opačne extrémne, teda nad BMI 25, kedy hovoríme o nadváhe. Čím výraznejšie túto hranicu prekročíme, tým väčšie riziká z našej obezity plynú.

Za normálnych okolností naše telo funguje ako veľký kotol. Energia vznikajúca pri spaľovaní potravy je rozvádzaná krvou do všetkých častí tela a reaktívny kyslík, ktorý nepretržite dýchame, urýchľuje príslušné chemické procesy. Nevyužiteľné časti potravy sú následne vylúčené von z tela stolicou, močom, potom a inými cestami. Pokiaľ však do kotla priložíme nekvalitné palivo, čoskoro sa zanesie komín a zariadenie samo postupne stráca svoju výkonnosť. S naším telom je to úplne rovnaké. V cievach sa nám usadzuje cholesterol a ďalšie tukové zlúčeniny, v ľadvinách soli, v čreve kazeín, glutén,…. Sotva dnes nájdeme človeka s plne funkčným zažívaním. Pozrime sa stručne na výpočet hlavných potravín (pokiaľ ich tak môžeme nazvať), ktoré naše telo nedokáže spracovať.  Jedná sa vlastne o mŕtvu stravu, ktorá neobsahuje prakticky žiadne výživné látky a tvorí len balast. Na prvom mieste je potrebné spomenúť bielu múku – technologicky spracované vnútro pšeničného zrna, ktorý obsahuje nestráviteľnú lepivú substanciu – lepok (glutén). Nestrávený lepok sa usadzuje v črevách a blokuje vstrebávanie ďalších látok z potravy cez črevnú sliznicovú membránu. Podľa správ patológov tvorí usadený lepok niekedy až pätinu celkovej hmotnosti tela! Stokilový človek tak môže mať vo svojom tele až neuveriteľných 20 kg usadeného lepku. Ďalšou nebezpečnou potravinou je biely – rafinovaný cukor. Na rozdiel od prírodného cukru ovocného či hroznového, rafinovaný cukor vyčerpáva slinivku a chová sa ako návyková droga – telo si žiada cukor stále viac. Od začiatku 20. storočia stúpla spotreba cukru takmer stonásobne! Rafinovaný cukor sa dnes pridáva prakticky do všetkých polotovarov – sušienok, polievok, limonád, müsli tyčiniek…. Pokiaľ energiu uvoľnenú z cukru rýchlo „nespálime“, nevyužitá energia sa mení na tuk a uchováva sa na horšie časy.

 

Vysoký prísun bieleho cukru v kombinácii s nedostatkom pohybu, sedavým zamestnaním a nechuťou k aktívnemu športovaniu sa na českej populácii podpisuje práve alarmujúcou nadváhou. Skrytým rizikom nadmiery konzumovaného cukru je taktiež avitaminóza, zjavná najmä u detí, ktoré sú na sladkostiach od útleho veku až patologicky závislé. Cukor je totiž zlodejom vitamínov a minerálov, najmä vápnika z kostí a zubov. Niet preto divu, že vo výskyte osteoporózy sme taktiež na svetovej špičke. Cukor zároveň silno okysľuje organizmus a nahráva rozvoju najrôznejších patogénov – baktériám, plesniam, kvasinkám…..

 

Tretím bielym jedom je pasterizované mlieko zbavené enzýmov a mliečnych baktérií. K spotrebiteľovi sa tak dostáva len zvláštna tekutina obsahujúca nestráviteľnú kravskú bielkovinu – kazeín. Táto silno hlienotvorná látka je rovnako ako pšeničný lepok významným alergénom, ktorý má na svedomí prudko stúpajúci počet alergií u detí i dospelých. Chronická nádcha, potravinová intolerancia a ekzémy sa stali bežnou súčasťou našich životov a farmaceutické firmy dosahujú astronomické zisky vďaka predaju nič neriešiacich liekov. Okrem rôznych chemikálií a stresových hormónov obsahuje mlieko taktiež rastové hormóny, ktoré významne prispievajú k vzniku nadváhy.

 

Pri vysokej nadváhe nestačí len vynechanie bielej múky, pretože lepok je obsiahnutý tiež v raži, jačmeni a ovse. Aspoň na pár mesiacov je dobré nasadenie bezlepkovej diéty. Bezlepkových potravín je dnes na trhu našťastie už dosť a sú označené symbolom preškrtnutého klasu. Miesto rafinovaného cukru zbaveného všetkých minerálov a vitamínov použite v prípade potreby javorový sirup alebo obilný slad. Najlepšia je však konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú hodnotné zložené cukry a predovšetkým enzýmy, nevyhnutne dôležité v procese prebiehajúcej detoxikácie. Mlieko je treba vynechať vo všetkých podobách. Miesto cukrom a konzervantmi zničených jogurtov si doprajte radšej samotné laktobacily v kapsliach, napr. Ferzym. Zdrojom kvalitných bielkovín je syrovátka – odpad vzniknutý pri výrobe „mlieka“. Podobne je to s melasou, ktorá je priemyselným odpadom pri výrobe cukru.

 

Kto si rafinovaného cukru dopriaval naozaj mnoho a naviac užíval antibiotiká, hormonálnu antikoncepciu, steroidy, atď., mohol si vo svojom tele vypestovať až niekoľkokilogramové kolónie patogénnych húb (plesne, kvasinky), ktoré je potrebné okrem načrtnutej diéty zmierniť taktiež prírodnými fungicídnymi prostriedkami – najlepšie domácim elixírom Fungilen, najmenej 2 fľaštičky. Huby totiž dokážu produkovať neurotoxíny, ktoré dráždením určitých mozgových centier vyvolávajú neovládateľnú chuť na sladké. Boj s nadváhou je v takom prípade o dosť ťažší. Je potrebné si uvedomiť, že usadeniny lepku, kazeínu a tuku sú často tak značné, že telu je treba pomôcť i klystírmi (je možné taktiež colonhydroterapiou), zvýšeným prísunom tekutín a nasadením kvalitných detoxikačných prípravkov, napr. bylinný elixír Detoxilen. Pri striktnom zamedzení prísunu lepku, kazeínu a rafinovaného cukru je váhový úbytok jasne zreteľný a podľa správ klientov dosahuje až 10 kg za mesiac. Ľudské telo má samočistiace schopnosti, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu prejaviť miernou hnačkou. Podľa miery zaťaženia nášho tela táto očistná hnačka môže trvať aj celý rok, pokiaľ sa črevo naozaj dôkladne nevyčistí. Chce to skutočné odhodlanie a vytrvalosť. Mnohoročné usadeniny majú často konzistenciu kameňa a postupné rozpúšťanie chvíľu trvá.





Odporúčame:

novinka_nefrofit

novinka-diastop

novinka-myofit

banner_facebook_fan

orgonity

forum